Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ εκτιμάται ένα κενό προσφοράς ειδικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) το οποίο θα αγγίζει τους 7000-7500 κατ’ έτος έως το 2030. Μεταξύ των προτεινόμενων δράσεων της μελέτης είναι η δημιουργία νέων μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΠΕ. Στη μελέτη αποτυπώνεται επιπλέον η εκτίμηση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι από τις 3 κορυφαίες ειδικότητες που θα είναι σε ζήτηση τα επόμενα χρόνια στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, ενώ, ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται με την ανάλυση και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων είναι στις 3 κορυφαίες ειδικότητες που θα έχουν ζήτηση στον δημόσιο τομέα.
Αυτές οι τάσεις επιβεβαιώνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου έχει τεθεί ως στρατηγικός στόχος η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μαζικών δεδομένων και υπολογιστικού νέφους από το 75% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έως το 2030.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκτιμήσεις για την αγορά της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ αισιόδοξες, όπου η τρέχουσα εκτίμηση της είναι στα 100 δισ. δολάρια, ενώ οι προβλέψεις της Next Move Strategy Consulting μιλούν για εικοσαπλάσια εκθετική αύξηση αύξηση έως το 2030, κοντά στα 2 τρις δολάρια. Η ίδια μελέτη διαπιστώνει ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη της αγοράς της Επιστήμης Δεδομένων (ΕΔ) και Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Παρόλο που διαπιστώνεται ότι οι ΗΠΑ κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της σχετικής αγορά σήμερα, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη θα παρατηρηθεί επίσης σημαντική ανάπτυξη μέσω της ευρείας εφαρμογής ψηφιακών λύσεων στις μεταφορές, την αυτοκίνηση και την υγεία, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Τέλος, η συνεχιζόμενη παρουσία και οι επενδύσεις μεγάλων εταιριών όπως οι SAP, Google, Microsoft και IBM στην Ευρώπη, καθώς και οι συνεργασίες τους με startups, ΜΜΕ και τον δημόσιο τομέα θα αποτυπωθεί επίσης στην ανάπτυξη του κλάδου.
Η κατεύθυνση του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών έχει ως αντικειμενικούς στόχους την καλλιέργεια των παρακάτω αντικειμένων:
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της εν λόγω κατεύθυνσης λαμβάνουν πληθώρα ουσιαστικών γνώσεων που αφορούν μία σειρά από τεχνολογίες αιχμής, όπως: